onsdag 14 april 2010

Vår.

Till slut kom den även hit.
Snön är i stort sett helt borta.
Gungorna är upphängda på lekplat
sen.
Mamman har grävt fram.
Sandlådan.


Så otroligt skönt.
Att inte behöva sätta på vinterkläder.
Så otroligt skönt.

Att båda barnen blivit stora nog.
Att roa sig själva på lekplatsen.
Att njuta av att vara utomhus.

Som det njöts.
Vindruvor, riskakor, majspuffar.
Lyckan att få äta ute.
Inredningstidning.
Lyckan att få läsa ute.
Utan tjocka vantar.

Vår.
Var det även här.
Mamman kan inte låta bli.
Att åka hit.
Tänka en stund.
Att här skulle man kunna bo.

Är kanske inte så smart.
Att köpa tomt.
Som arbetslös.
Med framtiden oviss.
Men om tomten är precis det man vill ha.
Om den är billig.
Om den inte behöver bebyggas.
Förrän inom tre år av köpet.

Inom tre år måste ju mamman fått jobb.
Tycker man.
Tänk om nån annan hinner före.
Tänk att ha denna utsikten.
Från köksfönstret.

4 kommentarer:

  1. Man tror oftast att "om man inte tar chansen NU så återkommer den inte". Men ofta är det så att framtiden bär med sig ännu bättre saker om man orkar vänta på dom. Man är mer förberedd, har större resurser, har lärt sig mer osv.

    Att bygga hus kan vara både dyrt och påfrestande och är ALLTID väldigt, otroligt, fantastiskt mycket JÄVLIGARE än vad man vid första anblicken kan tro. (Har ju växt upp med ständigt byggande föräldrar). Det går alltid under alla förutsättningar (alltså även när det går bra) ut över barnen.

    Det hinner hända mycket på 3 år. Fler barn? (Olyckor händer så lätt), nya jobb på ny ort? Sjukdomar som gör att en inte kan jobba? Kort sagt, det är bra att fortsätta fundera både en och hundra gånger innan man bestämmer sig:-)

    SvaraRadera
  2. Förnuftiga tankar!! Det är ju bra med sådana hos andra när man inte vill ha dom själv. Så här ligger det dock till.
    Fler barn blir det inte.
    Det är inget alternativ för oss att köpa begagnat hus, det hus vi skulle få för de pengar vi kan lägga håller för låg standard, skulle innebära år av renoveringar, ständig oro för var som ska gå sönder här näst, troliga vattenskador, behov av utbyggnad osv. Tomter runt Jyväskylä (inom 20-30km) ligger normalt på 250 000-700 000 kr, men andra ord alldeles för mycket för oss.
    Dessa tomter är billiga för att dom är kommunala och för att kommunen (inte jyväskylä kommun) vill satsa på tillväxt och inflyttning. det finns bara ett begränsat antal tomter och inga andra liknande områden.
    Det är ca 2 km till samhället där allt finns, bra pendlingsmöjligheter till jyväskylä m buss och tåg, 600m till busshållsplatsen. Många barnfamiljer i området.
    Givetvis kommer byggandet gå ut över barnen, men det gör ju våran ständiga längtan till hus också.
    Och förhoppningsvis blir vi färdiga inom rimlig tid och har då mer tid för barnen och ett nytt hus till ett rimligt pris.
    Men jag är tacksam för tankarna, detta är inget lätt beslut, livets största affär osv. Å andra sidan vill jag se det som en möjlighet också. Och faktum är att vi har pappans pappa, bror, båda mostrar, och morfar som själva byggt hus så kompetens och hjälp finns det gott om. På nära håll dessutom :)

    SvaraRadera
  3. Visst låter vi tråkiga! :-) (H, som skrev ovan och nu) Men innan man fattar beslut ska man tänka igenom ALLA möjligheter. Har ni råd att köpa tomten nu om du inte får jobb? Har ni råd om en av er blir sjuk, den andra får halvtidsjobb? Har ni råd om den ena blir halt och lytt (arbetsoför) och den andra arbetslös (vår måttstock på att man har tillräckliga ekonomiska reserver).
    Tanken med att köpa ett färdigt hus är väl att trots att det LÅTER dyrt så blir det gissningsvis inte mycket dyrare än att bygga. Ja, visst ett huspaket är billigt, tomten är billig. Men vad baseras kalkylen VERKLIGEN på?

    Här listar jag lite som troligen inte är inräknat:

    Ska man spränga? Kanske inte, men schakta kommer man inte undan innan gjutning. Vad kostar det att bli av med sprängmassor, eller schaktmassor?
    Vad gör man av alla träd tomten har? Kan ni fälla själva? Sälja veden, eller spara?
    Avtyckningskostnader?
    Lagfart?
    Pantbrev?
    Vad kostar det att fixa till tomten med grävskopa? Plana ut, flytta stenar så ni kan ha ett land, sandlåda? Det kostar ju 10' per DAGS arbete. Kan ni hyra maskin själv och gräva, bra, då blir det billigare. Vad kostar det att fixa dränering runt huset, gissar på 30-40'. Vad kostar takplåtar? Hängrännor?Skorsten? Uppvärmingssystem? Sånt ingår liksom inte i huspaket.

    Det som är kruxet när man bygger nytt, jämfört med att köpa är att du samtidigt som banken ger dig lån med sämre villkor än när du har ett färdigt hus som säkerhet så har ni ALLA era vanliga kostander med boende osv och DÄRUTÖVER kostnaderna för det nya huset med lån som behöver amorteras kanske direkt eftersom banken inte har sin säkerhet innan huset är klart så att säga.

    Jag undrar liksom VEM tusan som har råd med det? Inte vi tex och vi är ändå två medelinkomsttagare.

    Här i Sverige så säljs ju nybyggda hus hela tiden eftersosm folk skiljer sig osv. satsa på ett sånt istället. Kanske lite dyrare, men du vet allt som kan gå fel redan från början och du slipper de ENORMA kostnaderna för dubbla boenden (där det hus som byggs kommer sluka pengar) under lång tid. I slutändan blir priset troligen precis lika, men alternativet där du köper färdigt är fördelaktigare ekonomiskt pga bankernas regler.

    Så tror jag! Kram Tråk-Helene

    SvaraRadera
  4. Och jag har fler trista kostnader att räkna upp för den som är sugen. Det är inte så att jag inte tror att just NI inte ska ha råd med ett hus, för det är ju klart att ni ska ha!! Men en rejäl buffert behövs. INNAN och under tiden!
    Jag tror det är otroligt mycket som ni inte har räknat på! Typ kostnader för byggström (DYRT,DYRT, DYRT och man behöver ofta hyra olika saker tex jordfelsbrytare, 3-fas prylar etc), hyra av byggfläktar som behövs för att torka ut, så man inte bygger in fukt, hyra av presenningar/tält till allt virke som inte kan ligga ute. Och troligen oändligt mycket mer.../tråk-Helene

    SvaraRadera